Kaip išsirinkti tinkamą dažymo juostą?

Ruošiatės dažymo darbams? Kokias juostas tam pasirinkti

Planuodami namų statybos ar remonto darbus neišsiverčiame be įvairių juostų – armuotų tinkavimo darbams, lipnių aliuminio, sandarinimo, stiklo audinio, juostų, skirtų dažymo darbams. Planuojant dažymo darbus tenka rinktis tarp maskavimo ir dažymo juostų. Tad kaip priimti kuo geresnį sprendimą ir į kokius klausimus atsakyti prieš imant teptuką ar volelį į rankas? 

Priklauso nuo darbų pobūdžio

Renkantis dažymo darbams skirtas juostas, pirma reikėtų atsakyti į klausimą, kokie darbai yra planuojami. Jei jie – nedideli, nelabai sudėtingi ir nereikalaujantys kruopštumo, dažniausiai pakanka maskavimo juostų, kurios paprastai yra gerokai pigesnės. Jos taip pat puikiai limpa prie apsauginio dažymo popieriaus, gerai apsaugo aplinką dažant įvairius daiktus ar sienas, tai idealus sprendimas norint palikti ant sienos vieną ar kitą neuždažytą liniją. Čia verta atkreipti dėmesį ir į juostos spalvą – jei siena dažoma baltai, geriau rinktis geltonos spalvos juostas, kad matytumėte kur dažais jau padengtas paviršius. Jei dažoma ryškia spalva, galima pagalvoti ir apie baltos spalvos juostas.

Kitas svarbus klausimas – kur darbai yra planuojami. Štai vienos, pavyzdžiui, „Zoom“ prekinio ženklo juostos geriau tinka dažymo darbams viduje – durų apvadams ar langų rėmams uždengti ir ant klijuojamo paviršiaus nepaliekant klijų pėdsakų. Tuo metu kitos „Zoom“ juostos „Outdoor“ puikiai limpa prie metalinių, stiklinių, plastikinių ir tinkuotų paviršių, tad yra universalesnės, jas galima naudoti atliekant darbus lauke.

Kad nereikėtų dirbti antrąkart

Jei vidaus patalpose ar lauke planuojami sudėtingesni, kruopštumo reikalaujantys darbai, o paviršiai – jautresni, būtina rinktis dažymo juostas. Tokio perspėjimo klausytis reikėtų – naudojant maskavimo juostas, kurių klijai kur kas stipresni, galiausiai kartu su pačiomis juostomis įmanoma nulupti ne tik dažus, bet ir dažymui prieš tai paruoštą glaistą ar paviršių. Apskritai, nenorint to paties darbo daryti dukart, ekspertai pataria visada rinktis kuo mažesnio lipnumo dažymo juostas. Taip pat jos pasižymi lygia linija, aštriu juostos kirtimo kampu, gerai impregnuotu paviršiumi, kuris nepraleidžia dažų.

Prieš renkantis iš dažymo juostų asortimento, reikėtų atsakyti į klausimą, ant kokio paviršiaus jos bus klijuojamos. Taip pat, kiek laiko truks darbai? Radus atsakymus verta pažvelgti į ant prekės pakuotės pateikiamą informaciją apie dažymo juostų panaudojimo paskirtį, atsparumą aplinkos poveikiui ir tinkamumą dažų kategorijai.

Sprendimas – ir itin jautriems paviršiams

Štai labiau patyrusiems meistrams skirtos „Zoom“ prekinio ženklo dažymo juostos „Sensitive PLUS“ ir „Precision“. Pastarosios ne tik užtikrina tiesų, tiesiog tobulą dažų kraštą, bet ir yra universalesnės, skirtos ne tik jautriems paviršiams, bet ir išorės darbams. Išorės dažymo darbus atliekančių ekspertų „Precision“ juostos vertinamos už tai, kad yra atsparios iki 125 laipsnių siekiančiai temperatūrai, iki kurios gali įšilti saulės atokaitoje esantys paviršiai, priklijuota lauke gali išbūti iki trijų mėnesių.

Tuo metu akrilo dažais padengtos „Sensitive PLUS“ serijos dažymo juostos skirtos jautresniems, jau dažytiems paviršiams, juos apsaugant nuo nusilupimo pabaigus darbus. Šios dažymo juostos ne tik nepalieka klijų likučių, bet ir yra atsparios tirpikliams, drėgmei ir ultravioletiniams spinduliams, tad tiek viduje, tiek lauke, priklijuotą ant jautrių paviršių ją galima palikti iki savaitės.

Šių metų pradžioje rinkoje pasirodžiusios patobulintos „Sensitive PLUS“ dažymo juostos skirtos dar jautresniems paviršiams. Kaip ir „Precision“ dažymo juostos, „Sensitive PLUS“ pagamint iš specialaus japoniško popieriaus „Washi“, kuris gaminamas tradiciniu būdu ir apdorojamas rankomis, yra giriamas už lankstumą ir aštrų popieriaus kirtimo kampą.